Hodoško jezero

1 junija, 2023

Hodoško jezero

Hodoško jezero se nahaja severno od naselja Hodoš, v severovzhodnem Goričkem blizu meje z Madžarsko. Akumulacijsko jezero je bilo narejeno na Dolenskem potoku in ga imenujejo tudi Dolensko jezero. Površina umetnega jezera obsega 5,2 ha. Ob Hodoškem jezeru je izvir čiste pitne vode in počivališče.

Hodoško jezero je bilo prvotno namenjeno zadrževanju vode za namakanje kmetijskih površin, zadrževanju visokega vodnega vala, povečanju možnosti za lov na vodno perjad in turističnemu ribolovu.
Celotni del občine Hodoš spada v Krajinski park Goričko in zaradi tega ima Hodoško jezero posebno vlogo, saj je znano kot habitat vidre. Vidre so izvrstno prilagojene na življenje v vodi.


Prav tu so zabeležili eno večjih populacij vidre na območju Slovenije. Ker ni naravnih stoječih voda, so narejeni vodni zbiralniki, kot je Hodoško jezero, izredno pomembne oaze vodnega življenja, ki vidri, kraljici voda, bogatijo prehransko ponudbo in povečujejo možnosti, da lažje preživijo v sušnih mesecih. Vidre najbolj ogroža uničevanje življenjskega prostora, onesnaževanje voda, promet (ni podhodov pod prometnicami, neprimerni mostovi) in nedovoljen lov.


Tukaj se najdejo tudi raznovrstna močvirska življenjska okolja, kjer uspevajo redke in ogrožene rastlinske vrste, kot so sibirska perunika, širokolistni munec, močvirska ludvigija in močvirski jetičnik. Hodoško jezero je tako pomembno življenjsko okolje dvoživk, poleg tega pa so našli tudi 20 vrst kačjih pastirjev, od katerih so štiri ogrožene vrste. Poleg tega so zabeležili pojavljanje ogroženega močvirskega murnčka.

Mnenja obiskovalcev

Rok Jarc
Rok Jarc
28 Maj 2023
Bograč in gosta zelenjavna juha zelo okusna, krasna topla gibanica, solata – tista ta prava, domača pesa. Bolj šepa pri pijači, pogrešal prave sokove (ne tiste cenene jabolčne Fructalove, kjer je manj kot 50% sadnega deleža); hišno domače vino je sicer dobro, vendar bi na vinski ponudb lahko naredili korak ali dva naprej…
vlado ciglar
vlado ciglar
27 Maj 2023
Zelo prijazni in dobra hrana
Bostjan Bencak
Bostjan Bencak
4 Maj 2023
Dobro vse.
Štefan Barber
Štefan Barber
4 Februar 2023
Ok
Peter Mom
Peter Mom
25 November 2022
Prijetna podeželska gostilna z okusno hrano. Znajo pa pripraviti tudi dober burger. Priporočam.

rezervirajte

Pokličite nas ali rezervirajte po spletu in za Vas bomo pripravili avtentično domačo gostinsko izkušnjo, ki je ne boste zlahka pozabili. Veselimo se Vašega obiska!

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Kohezijskega sklada. Spletno stran sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Vavčerja za digitalni marketing.  Tukaj več o avtorjih spletne strani.

Program Zeleni ključ
www.zelenikljuc.si

Gostišče pri Rudiju

V gostišču s 42-letno tradicijo boste deležni izvrstnih okusov domače in mednarodne kuhinje, občutili domačnost ter razvajali brbončice z odličnimi vini iz naše kleti.

Delovni čas

Nedelja in ponedeljek

07:15 – 15:00

Torek - Čet

07:15 – 22:00

Petek in sobota

07:15– 23:00

Minister za zdravje opozarja: “Prekomerno uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

Scroll to Top